Diederik de Klerk fotografie

 

Over Diederik

All photo's on this website copyright Diederik de Klerk

Diederik de Klerk
diederikdeklerk@planet.nl
06 149 505 62

In 2001 won ik de Adriaan Boer Publieksprijs met mijn serie Kerstviering in Lalibela, die ik maakte in Ethiopie. De nominatie door de jury met daarin o.a. Arpád Gerecsey (directeur World Press Photo), Louis Zaal (directeur Hollands Hoogte), Arno Haijtema (chef fotoredactie de Volkskrant) en Raymond Rutting (fotograaf de Volkskrant) en was voor mij de aanleiding om mijn opleiding aan de Fotoacademie te starten.


In mijn eerste studiejaar won ik de Fotogram trofee met een serie over het tempelleven in Madurai, India. In 2004 liep ik een half jaar stage bij de Volkskrant waarna ik mijn opleiding afrondde met o.a. een serie over Groot Stokkert, een speciaal hotel van het Reumafonds waar patiënten genieten van hun jaarlijkse weekje vakantie.

Ik fotografeer vanuit betrokkenheid voor de zwakkeren in onze samenleving en bij voorkeur mensen in hun natuurlijke omgeving. Wat houdt hen bezig? Waar genieten zij van? Wat zit hun dwars? zijn hierbij centrale vragen.

Vier jaar lang was ik vaste fotograaf voor het Oerol theaterfestival. De foto die ik maakte van de Peergroup werd in 2007 genomineerd voor de VVTP Theaterfotoprijs. "Een echte theaterfoto, zoals die hoort te zijn," aldus de jury. 

Momenteel fotografeer ik veel portretten. In korte tijd die ik bij de geportretteerde ben, probeer ik het karakter van de geportretteerde in de foto vast te leggen.

Prijzen
2001 Winnaar Adriaan de Boer Publieksprijs
2002 Winnaar Fotogramtroffee
2007 Nominatie VVTP Theaterfotoprijs

Exposities
2001 Fotofestival Naarden
2002 Solo-expositie 'Kerstviering in Lalibela', Utrecht
2004 Groepsexpositie 'Gone', Amsterdam

Opdrachten
o.a. de Volkskrant, Oerol, Managementboek.nl, Uitgeverij Boom/Nelissen, Gemeente Utrecht, Straatnieuws, Homestart, Altrecht, Pentascope

Website by Tomston